
Amstelveen Inzicht

Rijkswaterstaat houdt zich momenteel bezig met het verbreden van de A9, deze gaat van 2x3 naar 2x4 rijstroken. Over de afstand van 1,6 km wordt de weg verdiept aangelegd. Er komt hierbij veel zand, klei en veen vrij. Hiervoor wordt gezocht naar een bestemming. Een mogelijkheid is naar de Amstelveense Poel, een waterpartij iets ten westen van het Oude dorp Amstelveen. Het is een gebied met veel Stakeholders onder wie, de gemeente Amstelveen.
Er is vanuit de gemeente Amstelveen een ambitie ontstaan om de recreatieve functies van de Amstelveense Poel te verbeteren. Een van die ambities is om de Amstelveense Poel geschikt te maken om in te zwemmen. Dit brengt een aantal eisen met zich mee. Ten eerste zou het water in de Amstelveense Poel moeten voldoen aan de eisen over de kwaliteit van zwemwater. De vraag is of het zand hierbij een rol kan spelen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door het gebruik van zand om de bodem van De Amstelveense Poel af te dekken, waardoor voedingsstoffen worden afgedekt. Dit zou de groei van algen kunnen verminderen en de waterkwaliteit verbeteren.
Nu is er wel al een watersysteemanalyse gemaakt voor de Amstelveense Poel en is er bij de Nieuwe Meer een defosfatering-installatie geplaatst, om een toename aan fosfaat vanaf die kant te voorkomen. Ook zijn er al onderzoeken uitgevoerd naar o.a. zandkwaliteit, waterkwaliteit en wat er gaat gebeuren met de soort grond van de Amstelveense Poel als er eenmaal zand op wordt aangebracht.
Daarnaast zou het aanleggen van dit recreatiegebied in overeenkomst moeten zijn met de andere stakeholders, zoals het Amsterdamse bos. Zij willen de natuurwaarden van de oeverlanden aan de zuid- en westzijde van de Amstelveense Poel behouden en dus geen schade of grote storingen in de natuur.
Uiteindelijk wordt er dus gekeken naar een situatie waar een plan is ontstaan om een recreatiegebied bij de Amstelveense Poel mogelijk te maken terwijl er aan alle wensen voldaan wordt terwijl er gebruik gemaakt wordt van de producten van die vrijkomen bij de verbreding van de a9.. Om meer te lezen over dit project is hier de Groepswebsite. Hier staat ook het eindrapport van het project op.
Hieronder mijn POP formulier:
Hieronder het PVA van het project: